Aquesta bitàcola vol ser un lloc de platxèria tal i com eren i són les tavernes, per la qual cosa, aquí hi té cabuda tot.
Es diu que Thermopolium era una taverna on els romans prenien begudes calentes, era quelcom molt similar al que nosaltres coneixem com un restaurant ràpid amb peroles en les quals es posaven les menges per mantenir-les calentes.

dilluns, 11 de juny de 2007

Mànec???

Quina fruita és el MÀNEC?

Després de tirar aquesta foto he cercat desesperada el mot "mànec" al diccionari (GDLC), per tal de veure si era correcte. Aquí en deixo les diferents definicions:
[1301; ll. vg. manicum, extret de manica 'garfi d'abordatge']
m 1 1 Part, generalment estreta i llarga, d'una eina, un estri, un instrument, etc, per on hom l'agafa per servir-se'n.
2 ara li fan el mànec iròn Expressió que denota dubte, desconfiança, respecte a la realització d'alguna cosa de què algú parla.
3 tenir la paella pel mànec fig Tenir el predomini en un afer, una empresa, etc.
2 ANAT ANIM 1 Una de les tres peces de l'estern.
2 Apòfisi inferior del martell.
3 MÚS Peça de fusta allargada, unida per la part més ampla al cos dels instruments de corda.
4 ZOOL Mol·lusc de l'ordre dels eulamel·libranquis i de la família dels solènids (Solen vagina), de conquilla tubiforme i recta, amb un peu molt llarg i musculós.
5 mànec de sembra MICROB Estri de laboratori, amb un fil o una anelleta de metall d'un punt de fusió elevat, que hom fa servir per a sembres de microorganismes.

En veure que cap defineix que sigui una fruita, he cercat el mot "Mango"

[de l'angl. mango, i aquest, del port. manga, procedent del tàmil (llengua de l'Índia) mankay, íd.]
m BOT /AGR 1 Arbre perennifoli de la família de les anacardiàcies (Mangifera indica), de fulles lanceolades coriàcies, flors rosades en panícules terminals i fruits (mangos) drupacis, grossos i dolços, comestibles.
2 Fruit del mango.

Per si de cas he fet el mateix amb el nou diccionari Diec2, i de la paraula Mango diu:

1 m. [BOS] [AGA] Arbre perennifoli de la família de les anacardiàcies, de fulles lanceolades coriàcies, flors petites rosades, reunides en panícula, i fruit en drupa, originari de l’Àsia meridional i cultivat a molts països càlids (Mangifera indica).
2 m. [AGA] [BOS] Fruit comestible del mango, gros, generalment asimètric, de pela gruixuda sovint vermellosa o groguenca i polpa de color variable entre el groc i el vermell, tova, aromàtica i dolça.

Finalment arribo a la conclusió que: "Hi ha gent que és més papista que el papa" volguent traduir una paraula que no té res a veure amb la nostra llengua.
Malgrat tot estic contenta del Supermercat venedor de Mangos ja que ha fet l'esforç de retolar en català, ahhh! i pel preu dels "Mànecs" 2,30€ al Kg!!!